De Warande

Boek: Tuinieren met Stinzenplanten deel 2

 

Wie wij zijn & wat wij doen:

Trudi Woerdeman
Tuinontwerp / Parkherstel

Willem Overmars
Historisch onderzoek/ Parkherstel

Jan Willem Overmars
Webshop Sterke bollen

 

Meer weten over:

Wat zijn stinzenplanten?

Wat is een bostuin?

Wat zijn verwilderingsbollen?

Fotoalbum stinzenplanten Foto's Geert Overmars

Fotoalbum schaduwplanten
Foto's Geert Overmars

De Warande | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Verwante Links

Wat is een bostuin?

Bostuinieren is een historische vorm van tuinieren onder bomen en struiken.
Het ontwerp en de aanleg van onze schaduw- en bostuin De Warande werd en wordt geïnspireerd door Engelse parkbossen en historische en moderne tuinhandboeken van Robinson, Jekyll en Chatto,  die zich in onze tuinbibliotheek bevinden.

Bostuinieren in Engeland

Rond 1870 werd in Engeland de tijd rijp voor een natuurlijker manier van tuinieren. 'Woodlandgardening' ofwel 'bostuinieren' vallen hieronder. Belangrijk onderdeel van bostuinieren is ook het toepassen van 'verwilderingsbolletjes', die in het voorjaar bloeien onder de bomen. Veel daarvan worden in Nederland tot de groep 'stinzenplanten' gerekend. Tuinschrijver William Robinson schreef lyrisch over de 'Wild Garden' en over 'the Garden beautiful; Home Woods and Home Landscapes' in de laatste kwart van de negentiende eeuw. De Engelse tuinarchitecte Gertrude Jekyll propageerde 'Woodlandgardening' tot ver in de twintigste eeuw.
In Engeland is de kunst van het bostuinieren een sterke trend gebleven. De moderne 'Woodlandgarden' van Beth Chatto is wereldberoemd.

Bostuinieren op de Warande

In Nederland is bostuinieren nog niet zo doorgedrongen. Het is hier nog nauwelijks bekend, dat men onder bladverliezende bomen en struiken schitterende bostuinen kan aanleggen, die het hele jaar door mooi zijn.
Het is nu eenmaal zo, dat de meeste stinzenplanten na de bloei in de maanden mei en juni afsterven en een kale plek achterlaten. Het mooiste is om de velden met stinzenplanten in die maanden te laten overgaan in plekken met bosplanten, die veel later opkomen.

Het is de kunst van het bostuinieren om in de diepe of halfschaduw van de zomerse loofbomen ná de stinzenbloei de rest van het jaar prachtige bladplanten en bosplanten te hebben, die ook nog van de zomer tot in de herfst kunnen bloeien.
Voorbeelden zijn lelietjes van dalen; salomonszegel, soorten varens, schaduwgrassen, Trillium- en Arisaema soorten. Daartussen bloeien later in het jaar hogere robuuste bosplanten zoals blauwe en witte breedbladige klokjes, gele Ligularia, gele Telekia, oudroze Astilbe, diepblauwe herfstmonnikskap en roomwitte zilverkaarsen. En nog veel meer. Er zijn steeds nieuwe, prachtige bosplanten die nog maar nauwelijks geïntroduceerd zijn vanuit Noord Amerika of Centraal en Zuid Azië.

Tijdens Open Tuindagen wordt verteld over de vele mogelijkheden van bostuinieren met de meest spannende bosplanten.