Warande Tuinadvies
historische tuinen en parken

Trudi Woerdeman

Willem Overmars

Historische studies
herstel en ontwerpplannen

Historisch onderzoek
werkwijze

Stinzenbeplanting

Stijltuinen

Moestuinen

Publicaties tuinhistorie

Historische kaartcollectie
(externe link)

De Warande | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Verwante Links

Moestuinen

Bij oude boerderijen kun je sporadisch nog wel eens oude moestuinen aantreffen met een indeling met buxusheggetjes.
Een rechthoek of vierkant van paden, kruisvormige dwarspaden, een rond perkje in het midden met een put of een zonnewijzer. Die indeling herinnert aan de 17de en 18de eeuwse tuinmode.
Een moestuin dient het nut: het kweken van groentes en fruit. Die groeien in het midden van de vakken.
Tussen de groentes en de buxusrandjes is vaak een rand aanwezig waar snijbloemen worden gekweekt: lelies, anjers , muurbloemen, primula's , keizerskronen en andere ouderwetse tuinlievelingen.
De planten zijn gerangschikt zoals je dat ook op 17de eeuwse prenten ziet: ieder voor zich naast elkaar. Pas veel later eind 19de, begin 20ste eeuw wordt de bloemenborder uitgevonden.

We hebben een aantal van die oude tuinen gevonden en bestudeert in de Betuwe in de buurt van Opheusden, langs de Langbroekerwetering. De mooiste en compleetste vonden we in 1980 in Mesch (zie foto), een dorpje ten zuiden van Maastricht, op enkele meters van de grens met Belgiƫ.

Er zijn ook nog enkele moestuinen bewaard op oude buitenplaatsen. We hebben veel geleerd van de schitterende 18de eeuwse slangenmuur bij het Huis te Manpad in Heemstede, vol met prachtig, volgens de oude regels in vorm gesnoeide appels- en perenbomen.

Op oude kaarten staan vaak bij de moestuin ook boomgaarden aangegeven. Op het landgoed de Slangenburg hebben we er een gereconstrueerd.

Op een aantal plekken hebben we deze manier van aanleg van een boeren moes- vrucht- en bloementuin in moderne tuinen ondergebracht.

Klik hier voor meer moestuinen en foto's