Open Tuin

Kalender

Welkom tuinclubs

Nieuwe sneeuwklokjes

Warande | Open Tuin en Kalender | Tuinontwerp
Parkherstel | Webshop | Contact | Omgeving | Deutsch

Drie nieuwe klonen sneeuwklokjes van de Galanthus elwesii op de Warande

'Warande's Groenpunt', 'Warande's Grootste', en 'Warande's Sieraad'
In 1987 werden er in de tuin van de Warande in Laag Keppel een partij Galanthus elwesii uitgeplant. Bij de eerste bloei bleek al, dat er een grote genetische variatie aan ten grondslaglag. Het was geen groep identieke klonen, maar een deel van een populatie met genetische variatie tussen de individuen. Ruim twintig jaar lang, tussen 1987 en 2009, werd er gekweekt met deze sneeuwklokjes. Doordat ze zichzelf uitzaaiden, raakten ze geadapteerd aan de Nederlandse omstandigheden. De best groeiende, meest speciale klonen werden steeds apart genomen en vermeerderd.
Uit dit selectieproces zijn nu drie zeer verschillende klonen uitgekozen.

Galanthus elwesii 'Warande's Groenpunt' 
is een grote variëteit waarbij de punten van de bloemblaadjes groen zijn. De bloem is klokvormig en het brede loof is grijsgroen.
Het groene honingmerk op de binnenste bloemkroon is nadrukkelijk aanwezig en is gescheiden door een wit bandje.

 

Galanthus elwesii 'Warande's Grootste' 
is een zeer grote cultivar van Galanthus elwesii, met grote klokvormige bloemen. Het loof is breed en donker grijsgroen. Het honingmerk op de binnenste bloemkroon is in de vorm van een aaneengesloten X.
Galanthus elwesii 'Warande's Sieraad' 
is een cultivar waarbij de bloemblaadjes elegant lang en smal zijn, die in volle bloei vrijwel horizontaal uitgespreid staan. Het brede loof is lichtgrijsgroen. Op de binnenste bloemkroon is het honingmerk X vormig.